یادگاری

             ۲۲ تیر

مهمترین رویدادهای ایران و جهان در طول تاریخ در این روز 13 جولای

ایران
عثمانی ها تبریز را تصرف کردند
سلطان سلیمان
13 ژوئیه در سال 1534، نیروهای سلیمان قانونی سلطان عثمانی با استفاده از درگیری شاه طهماسب صفوی با ازبکان در شمال خاوری ایران و دشواری هایی که با برادرانش داشت شهر تبریز را در جریان لشکرکشی تازه خود به ایران تصرف کردند و سپس متوجه شروان، سلطانیه و حتی گیلان شدند. ولی مقاومت مردم عادی محل و حملات چریکی آنان باعث بازگشت عثمانی ها شد. این عملیات 20 سال پس از جنگ چالدران روی داد که ضمن آن هم تبریز موقتا به دست عثمانی ها افتاد که بعدا بازگشتند. علت شکست ایران در هر دو تعرض عثمانی،نداشتن اسلحه نوین ( توپ و تفنگ ) بود.
     سلطان سلیمان 31 دسامبر 1534 نیز موقتا بغداد را که در دست ایران بود متصرف شد.
    سلطان سلیمان پسر سلطان سلیم بسال 1494 متولد و در سال 1566 درگذشت . وی که 21 سپتامبر 1520 بر جای پدر نشسته بود یک سال بعد از آغاز سلطنت ، بلگراد را تصرف کرده بود.
ورود آورل هریمن به تهران و تظاهرات یکصد هزار نفری چپگرایان
23 تیرماه سال 1330 خورشیدی آورل هریمن مشاور ترومن رئیس جمهوری وقت امریکا با پیامی حاوی طرح میانجیگری این دولت بین ایران و انگلستان وارد تهران شد و مورد استقبال گرم قرار گرفت. همین استقبال شایان سبب تشدید مخالفت چپگرایان شد و بعد از ظهر همان روز بر ضد ورود او و میانجیگری آمریکا در امر نفت، درخیابانهای تهران دست به تظاهرات یکصد هزار نفری زدند که از میدان فردوسی آغاز و به میدان بهارستان ختم می شد. در جریان این تظاهرات اعضای حزب دکتر مظفر بقایی با تظاهر کنندگان درگیر شدند و به پلیس و ارتش تحت فرمان شاه امکان و بهانه دادند که وارد عمل شوند و به سوی تظاهر کنندگان تیر اندازی کنند که ضمن آن دهها تن کشته و مجروح شدند( مشروح این تظاهرات در سایت 14 ژوئیه آمده است ). هریمن در سر راه خود به ایران در پاریس با ژنرال آیزنهاور سر فرمانده نیروهای "ناتو " در اروپا مذاکره کرده بود. آیزنهاور دو سال بعد رئیس جمهوری آمریکا شد.
    طرح انگلستان که هریمن آن را باخود به تهران آورده بود بر این پایه بود که شرکت نفت انگلستان و شرکت ملی نفت ایران مشترکا امور نفت وطن ما را بر عهده داشته باشند که این طرح از سوی دکتر مصدق رد شد. هریمن پس از رد طرح در مصاحبه ای گفت که آمریکا تنها نگران توزیع نفت است و می خواهد که جریان نفت قطع نشود.
طرح مهم « طب ملی » که پس از مدتی مدفون شد
دکتر سامی
دکتر سامی
بیست و سوم تیر ماه سال 1358 ( پنج ماه پس از انقلاب )دکتر سامی وزیر بهداری دولت انقلاب( حکومت موقت مهدی بازرگان ) طرح « طب ملی » را در اجتماع مدیران بهداری های سراسر کشور که در شهر مشهد برگزار شده بود اعلام داشت که به موجب آن هزینه دکتر، دارو و درمان همه ایرانیان از سوی دولت تامین و تاسیس بیمارستان غیر دولتی غیر قانونی می شد.
     این طرح، مراجعه داوطلبانه مردم به مطب خصوصی پزشکان را در ساعات غیر اداری منع نمی کرد.
     در مقدمه طرح آمده بود که « تندرستی و درمان رایگان حق مردم است».
     دکتر سامی گفته بود که طرح طب ملی تا یک ماه به مراجع ذیربط جهت تصویب داده نخواهد شد و در این مدت، هرکس می تواند نظرات خود را به دفتر وی و یا ادارات بهداری و نیز روزنامه ها بفرستد. در پایان ماه « طرح » برپایه نظرات اصلاح و برای تصویب به مراجع ذیصلاح داده خواهد شد.
    مرور زمان نشان داد که از اجرای طرح « طب ملی » دیگر خبری نشد و امر درمان در ایران بیش از گذشته به سوی پولی شدن گام برداشته و حتی در بیمارستانهای دولتی باقی مانده از دوران نظام سابق هم از بیماران و مراجعین وجه بیشتری دریافت می شود و به نظر می رسد که این بیمارستانها به سوی مدیریت غیر دولتی و اصطلاحا « خود کفا شدن ! » پیش می روند.
    
    
دستگیری متهمان به شرکت در توطئه کودتای نوژه
23 تیر ماه 1359 اسامی بیشتر دستگیر شدگان توطئه کودتای نوژه که 19 تیرماه کشف و سرکوب شده بود اعلام شد . همچنین گفته شد که عراق ، مصر و اسرائیل هر کدام به راهی به طرح این توطئه کمک کرده بودند . طبق گزارش مطبوعات تهران در آن روز، برای انجام کودتا 60 خلبان و سی هواپیما آماده شده بودند. تا این روز، بیش از سیصد تن دستگیر شده بودند که بعدا برخی آز آنان اعدام شدند.
در قلمرو اندیشه
فیلسوفی که روش « نافرمانی » معرفی کرد

     «هنری دیوید تارو Henry David Thoreau » فیلسوف ، نویسنده و شاعر آمریکایی 12 ژوئیه 1817 در شهر کانکورد ایالت ماساچوست به دنیا آمد . وی مشوق ساده زندگانی کردن بود و عقیده داشت که تجملات زندگی، یک فرد را «مادیگرا» می کند و چنین فردی « پول »
    را همه چیز می داند و به جمع آن حتی با خطر کردن دست می زند. «تارو» جنگ آمریکا با مکزیک بر سر تصرف اراضی این کشور را توسعه طلبی و یک جنگ امپریالیستی خواند . او بر ضد بردگی سیاهان بود و از « جان براون » که به خاطر رهایی سیاهپوستان از بردگی دست به قیام مسلحانه زده بود حمایت کرد. تارو « نا فرمانی » را به عنوان راه مبارزه منطقی و مسالمت آمیز با کارهای غیر منصفانه دولت معرفی و پیشنهاد کرد و در این زمینه یک رساله نوشت که در قرن بعد، گاندی با مطالعه آن همان روش را بر ضد انگلستان در پیش گرفت. «تارو» در اجرای این روش خود یک بار از دادن مالیات به دولت خود داری کرد و به زندان افتاد ، ولی یکی از هواخواهانش بدون این که وی بداند، مالیات عقب افتاده اش را پرداخت کرد و از زندان رها شد.
    
    
    
در قلمرو دموکراسی
نخستین زن که نامزد معاونت رئیس جمهوری آمریکا شد
جری فرارو
جری فرارو
دوازدهم ژوئیه 1984 والتر ماندیل Walter Mandale نامزد مقام ریاست جمهوری آمریکا از سوی حزب دمکرات در انتخابات نوامبر همان سال، بانو جرالدین فرارو Geraldine Ferarro چهل و هشت ساله عضو مجلس نمایندگان آمریکا از نیویورک را به عنوان نامزد معاونت خود اعلام داشت و گفت که او نه تنها خواسته است که صفحه تازه ای در تاریخ دمکراسی آمریکا باز کند بلکه بگوید که انتخاب مردها ، ثروتمندان و سفید پوستها دمکراسی نیست؛ دمکراسی یعنی رای دادن همه و رای گرفتن بدون تبعیض.
    «فرارو» قبل از ورود به عالم سیاست، آموزگار دبستان بود و پس از شرکت در کلاسهای شبانه مدرسه حقوق، بازپرس و وکیل دعاوی شده بود.
    ماندیل در آن سال رقیب رونالد ریگن رئیس جمهوری وقت بود که شکست دادنش به نظر آسان نمی رسید. تعیین جرالدین فرارو می توانست به جلب آراء زنان کمک کند. ماندیل و فرارو مبارزه سختی کردند ولی همچنان که پیش بینی می شد موفق نشدند. از خصوصیات انتخابات آن سال همین تعیین یک زن برای نخستین بار در تاریخ آمریکا به عنوان نامزد معاونت ریاست جمهوری آمریکا بود. آمریکاییان به نامزد معاونت به چشم رئیس جمهوری احتمالی( در صورت فوت و یا برکناری و مرض شدید رئیس جمهور) می نگرند و در رای دادن دقت می کنند. در آمریکا، نامزد ریاست جمهوری و نامزد معاونت روی یک تیکت نوشته می شود و آراء دریافتی مشترک خواهد بود.
    
اندی رونی: شرط نامزد شدن در انتخابات باید گذراندن آزمایش هوش و امتحان معلومات عمومی قرار داده شود
«اندی رونی» مفسر آمریکایی یکشنبه شب 11 ژوئیه 2004 در برنامه خود در تلویزیون سی بی اس گفت: رئیس جمهور فردی است که یک جامعه دست کم برای چهار سرنوشت خود را به او می سپارد، و این، موضوع کوچکی نیست. چرا مقرر نداشته اند که شرط نامزد شدن برای احراز این مقام، قبول شدن در آزمایش هوش ، معاینه جسم و روان و امتحان معلومات عمومی باشد؟. اگر یک رئیس جمهور مقدمات اقتصاد، حقوق ، تاریخ و جغرافیا را نداند گزارشهایی را که به او می دهند و عموما با توجه به ضیق وقت او خلاصه تهیه می شود به وضوح درک نمی کند و تصمیماتی که می گیرد ممکن است نتیجه مطلوب نداشته باشد. دمکراسی فقط آوردن اکثریت آراء نیست. باید افرادی را به مردم برای دادن رای معرفی کرد که از لحاظ جسم و روان و هوش کامل باشند و مقدمات و دست کم راه مطالعه هر کاری را بدانند.
    
در قلمرو ادب
سالروز درگذشت «مرزبان زبان فارسی»
عباس مروی یکی از چند شاعری که اشعار آنان تا به امروز باقی مانده و گفته می شود از گروه اول شاعران فارسی گوی ایرانی بعد از اسلام بوده اند 13 ژوئیه سال 815 میلادی در گذشت.
     دو شاعر دیگری که از آن سالها، اشعارشان به زبان فارسی باقی مانده است ابوحفص سغدی و حنظله بادغیسی هستند. شاید در دو قرن اول اشغال نظامی ایران توسط عربان مسلمان، شعرای پارسی گوی دیگری هم می زیستند، اما تنها اشعار این سه تن به نام خودشان باقی مانده است.
    عباس مروی در یکی از اشعارش خود را " مرزبان زبان فارسی" خوانده و به این ترتیب احساسات ملی خویش را آشکار ساخته است. وی از شهر مرو -دژ استوار زبان، فرهنگ و تمدن ایرانی بود. پارسی سرایان و پارسی نویسان آن زمان، تقریبا همه، از خراسان بودند که شامل شمال افغانستان و ماوراءالنهر هم می شد.
    
یکصدمین زادروز " پابلو نرودا " شاعر ملی شیلی و به این مناسبت تجلیل بی سابقه مردم و دولت از او
پابلو
پابلو
اشتیاقی که شیلیایی ها، دوشنبه 12 ژوئیه 2004 ، در برگزاری یکصدمین زادروز شاعر و نویسنده خود « پابلو نرودا Pablo Neruda» نشان دادند هرکس را که در جریان گزارش مربوط قرار گیرد امیدوار ، نسبت به وجدان بیدار انسانها خوشبین و به ادامه خدمت به آنان ترغیب می کند.
    صدها تن از مردم معمولی شیلی 31 سال پس از مرگ پابلو در سپیده دم در زیر باران شدید به ایستگاه راه آهن سانتیاگو رفتند و به ریکاردو لاگوس Ricardo Lagos رئیس جمهوری و پانصد مقام، استاد و اندیشمند شیلی پیوستند و 315 کیلو متر راه را پیمودند تا در شهر « پارال»، زادگاه پابلو از او تجلیل کنند. در میدان راه آهن که پدر پابلو در آنجا روزگاری یک کارگر ساده بود از سوی مردم داوطلب با سیب سرخ بر کف میدان یک قلب 22 متر در 23 متر ساخته شده بود که نام شاعر را با گل سفید روی آن نوشته بودند.
    پابلو که دارای چندین مجموعه شهر و مولف کتب متعدد است مردم و جغرافیای آمریکای لاتین را به شعر درآورده و سیه روزی و بدبختی این مردم و علل آن را به بهترین وجه منعکس ساخته است. همین کتاب در سال 1971 وی را برنده جایزه ادبی نوبل ساخت. پابلو که هوادار رفاه مردم و سوسیالیسم بود در جریان جنگ داخلی اسپانیا در این کشور بود و کشتار انسان به دست انسان به خاطر کسب قدرت و در نتیجه دست یافتن به مال او را سخت آرزده ساخت . از آنجا به پاریس رفت و کمک کرد تا بیش از دو هزار آواره این جنگ به شیلی مهاجرت کنند. این عمل او در اروپا آن چنان گل کرد که دولت وقت شیلی ابلاغ سفیر در پاریس را برای پابلو فرستاد و او ناخواسته دپیلمات شد، دیپلماتی که سفارت را تبدیل به محل اجتماع شعراء و شعر خوانی کرده بود.
    در بازگشت به شیلی، مردم او را سناتور کردند، سناتوری که هرگز رای مثبت و منفی نداد. او می گقت که چون مطمئن نیست که قانون پیشنهاد شده به کسی آسیب نمی رساند، ترجیح می دهد که رای ندهد تا وجدانش آسوده باشد.
    پابلو که 12 ژوئیه 1904 به دنیا آمده بود 23 سپتامبر 1973 از بیماری سرطان درگذشت. مرگ او 12 روز پس از کودتای ژنرال پینوشه و قتل « سالوادور آلنده » روی داد. وی در این 12 روز برمرگ آلنده گریسته بود و خبرش به گوش پینوشه رسیده بود و دستور داده بود که به منظور ارعاب، خانه شاعر را به بهانه یافتن اسلحه! بازرسی کنند و این عمل که با خشونت انجام گرفت مرگ او را تسریع کرد. پینوشه به تشویق و حمایت « سیا » بر ضد آلنده سوسیالیست کودتا کرد و پس از آن، 17 سال با دیکتاتوری شیلی را اداره کرد.
تنها نویسنده سیاه که برنده جایزه نوبل شد
Akinwande Wole Soyinka
Akinwande Wole Soyinka
سیزدهم ژوئیه زادروز «اکیواند سویینکاAkinwande Wole Soyinka» داستان نگار نیجریایی است که در سال 1934 به دنیا آمد. وی تنها نویسنده از میان سیاهان آفریقا است که برنده جایزه ادبیات نوبل شده است. سویینکا که در عین حال از مبارزان حقوق بشر و آزادی های مدنی است و از دانشگاه «لیدز» انگلستان فارغ التحصیل شده، در دانشگاههای نیجریه و آمریکا «ادبیات تطبیقی» تدریس کرده است. سویینکا به خاطر مخالفت پیگیر با برادرکشی در بیافرا و تلاش برای برای برقراری صلح میان طرفین متخاصم، در سال 1967 به تصمیم دولت نظامی نیجریه بازداشت شد و 22 ماه در زندان بود. زندانی شدن او باعث اعتراض های جهانی و در نتیجه تغییرات وسیع در نظام حکومتی نیجریه شد. محصول این 22 ماه زندان، داستان است تحت عنوان «مردی که مرد». در نمایشنامه ها و داستان های این نویسنده، نتایج بد و زشتی های ستمگری و خودسری که بزعم او زاییده استبداد هستند منعکس است و در همه آنها از حقوق انسانها و تساوی آنان در این حقوق دفاع شده است. در میان حاکمان فدراسیون نیجریه، «ثانی آباچا» بیش از دیگران مخالف سویینکا بود. دشمنی آباچا بود که این نویسنده را مجبور به جلای وطن کرد.
مشکل بزرگ این است که بشر اندرز شو نیست
12 ژوئیه 2005 به مناسبت هجدهمین سالروز اخطار سازمان ملل که نفوس جهان بیش از ظرفیت منابع آن است، کتابی به زبان انگلیسی تحت عنوان «یک ستاره گردان و این همه نفوس» انتشار یافته که پر از عکس و سند است.
     در مقدمه کتاب آمده است که سازمان ملل در دهه 1960 و هنگام عبور جمعیت از خط چهار میلیارد نیز چنین اخطاری داده بود که به آن توجه نشد.
    در این کتاب عکسهای ماهواره ای متعدد از کره زمین و هجوم برای شهر نشینی و گسترش شهرها در 30 سال اخیر که نتیجه اش افزایش فقر، جرم و فساد است به چاپ رسیده است. مقایسه زمانی این عکسها، آب شدن یخهای قطبی و افزایش آلودگی هوای شهرهای بزرگ و به ویژه شهرهایی را که در میان کوهها قرار گرفته اند نشان می دهد.
     کتاب فصلی در باره گرم و سرد شدن اقیانوسها دارد و نوشته است که اقیانوس اطلس گرمتر شده است و تولید توفانهای دریایی شدید به همین سبب است که در سالهای اخیر این توفانها کارائیب و ایالات متحده را مورد حمله قرارداده و ویرانی و تلفات به بار آورده اند.
     فصل دیگر کتاب درباره کمبود انرژی و بالا رفتن روزافزون بهای نفت است و تلاش چشمگیری برای جایگزینی آن صورت نمی گیرد. کره زمین بر اثر بی توجهی نفوس و استفاده نادرست از انرژی و اسراف در مصرف سوختهای فسیلی (ازجمله نفت) گرم تر شده است که مسئله ساز است.
     کمبود خوراک در دهه های اخیر با توسل به تولید ژنتیک تا حدی جبران شده ولی معلوم نیست که این نوع غذا با طبیعت بشر سازگاری کامل داشته باشد و تولید عوارض ناخواسته و مشکلات جسمانی و روانی نکند. باید دانست که این نوع تولید محصول هم حدی دارد.
     کتاب در فصل اعتیادات زیان آور، دود سیگار را بزرگترین بدبختی و قاتل بشر خوانده که هر سال سرمایه بزرگی به خاطر آن از دست می رود و هزینه های سنگین درمانی عمدتا نتیجه آن است. ماده مخدره شیمیایی متامفتامین (مت) پس از سیگار، عامل بدبختی جوامع بشری شده است. این ماده برخلاف هروئین و کوکایین، ارزان به دست می آید و همین ارزانی و سهولت تولید بر بدبختی های بشر افزوده است.
     اسراف منابع محدود کره زمین و اشیاء و لوازم مورد نیاز از مشکلات دیگر بشر امروز است.
     مولف کتاب نتیجه گرفته است که بزرگترین مسئله بشر این است که اندرزها را گوش نمی کند و دنبال دلش است. بشر اگر اندرز شنو باشد بسیاری از مشکلات به وجود نمی آید و همگان، حتی با وجود کمبودها، سعادتمند زیست خواهند کرد. بنابراین لازم است همه کوششها با استفاده از دستگاههای تبلیغاتی و سازمانهای آموزشی بعمل آید تا بشر وادار شود که اندرز شنو باشد، و عادت به شنیدن و دقت کردن و آینده نگری در انسانها تقویت شود.
در قلمرو دانش
سالگرد احتمالی فوت خوارزمی طبق برخی نوشته ها
طبق نوشته و احتساب برخی مورخان اروپایی، احتمالا 13 ژوئیه سال 847 روزی است که خوارزمی ریاضی دان بزرگ ایران در بغداد فوت شد.
    کرونیکل جهان در صفحه 270 خود درباره خوارزمی نوشته است: خوارزمی بود که ریاضی و رقم نویسی هند را به کشورهای دیگر منتقل کرد و کتاب او "حساب الجبر و المقابله" نشان می دهد که ایرانیان در آن زمان تا چه حد از اروپائیان جلو بودند و واژه « جبر Jabr» را که او بکار برده به صورت « الجبراAlgebra » در سراسر جهان باقی مانده است. برخی دیگر از مورخان اروپایی درگذشت خوارزمی را در ماه آوریل رقم زده و نوشته اند که مرگ خوارزمی با چند
    روز تفاوت درست 219 سال پس از درگذشت خسرو پرویز – شاه ساسانی روی داد. خسرو پرویز روز سوم آوریل سال 628 میلادی (14 فروردین) در زندان کاخ خود در تیسفون ( مدائن ) مقتول شده بود که پس از مرگ او، طولی نکشید که امپراتوری ایران هم از میان رفت.
    
سایر ملل
... و به این سان « ژان پل مارا » انقلابی رادیکال فرانسه کشته شد.
«شارلوت کوردای» که هنگام گردن زده شدن با گیوتین 35 ساله بود
13 ژوئیه در سال 1793 در جریان انقلاب بزرگ فرانسه، بانو "شارلوت کوردای Corday" دخترى ازخانواده اعیان و اشراف فرانسوی که انقلابیون اموال برخى ازبستگان وی را مصادره کرده بودند، به بهانه این که می خواهد به "ژان پل مارا Marat" یکی از سران انقلاب اطلاعات محرمانه بدهد، به خانه او وارد شد و او را که هنوز در حمام خانه بود با ضربه دشنه کشت.
    شارلوت که درعین حال متمایل به میانه رو های انقلاب (ژیروندن ها ) بود و ژاکوبن ها ( رادیکالها ) را جبار و ظالم می پنداشت به منظور کشتن " مارا " از نرماندی به پاریس رفته بود و به او پیغام داده بود که می خواهد در باره ژیروندن های نرماندی به او اطلاعات محرمانه و خصوصی بدهد و خواسته بود که در خانه با او ملاقات کند.
    " مارا "یک پزشک و در عین حال نویسنده و روزنامه نگاری انقلابی و از انقلابیون رادیکال و از مخالفان سرسخت اشرافیت بود. به اصرار و با پافشاری " مارا " بود که لوئی شاهزادهم شاه مخلوع فرانسه گردن زده شد. " مارا " هنگام مرگ 50 ساله بود .
    شارلوت قاتل 35 ساله او که دستگیر شده بود چهار روز بعد با گیوتین اعدام شد. شارلوت در دادگاه انقلاب گفته بود که به خاطر فرانسه "مارا " را که رحم نداشت کشت(عکس و شرح مبارزات " مارا " در سایت 24 ماه مه آمده است ).
بزرگترین نبرد تانک در طول تاریخ - نبوغ نظامی مارشال ژوکف
ژوکف مارشال شوروی و برنده نبرد « کورسک »
جهان، 13 ژوئیه سال 1943، شاهد بزرگترین نبرد تانک در تاریخ خود بود. در این روز در منطقه کورسک Kursk - نزدیک مسکو، در زمین شش هزار و سیصد تانک آلمان و شوروی و 2 میلیون و 240 هزار سرباز و در آسمان 4 هزار و چهارصد هواپیمای طرفین به جان هم افتادند که در مدتی نسبتا کوتاه دو هزار و نهصد تانک از میان رفت ،238 هزار سرباز کشته و هفتصد هزار تن دیگر مجروح و از صحنه نبرد خارج شدند و هیتلر برای نخستین بار مجبور شد دستور عقب نشینی بدهد که آغاز پایان کار او بود.
     این نبرد پس از آزاد شدن استالینگراد و خارکوف صورت گرفت . ژوکوف - مارشال شوروی در منطقه نبرد ، هشت خط دفاعی مدور پشت سرهم به وجود آورده بود و با استفاده از سیصد هزار غیر نظامی محلی که آلمانی ها تصور می کردند به زراعت مشغولند صحنه را مین گذاری کرده بود .
    ژوکف در خطوط هشت گانه سه هزار و ششصد تانک و یک میلیون و سیصد هزار سرباز و 20 هزار توپ مستقر ساخته بود و از سوم ژوئیه چند تاکتیک جالب بکار گرفته بود تا نیروهای آلمان تشویق به تعرض شوند. ارتش نهم آلمان چهارم و ارتش چهارم زرهی این کشور پنجم ژوئیه دست به تعرضات محدود زدند و خود را آشگار ساختند . تعرض همه جانبه المانی ها با 940 هزار سرباز و 2 هزار و هفتصد تانک از سحرگاه 13 ژوئیه آغاز شد که با حمله متقابل ارتشهای شوروی رو به رو گردید.
     آلمانیها با تانکهای سنگین "پورشه" و "پلنگ" که به تازگی دریافت داشته بودند حمله را آغاز کرده بودند که تانکهای سبک شوروی به میان آنها رفتند و سربازان این کشور با فداکاری و از جان گذشتگی بسیار با شعله افکن به سوزاندن تانکهای آلمان پرداختند و سپس توپهای شوروی مانع عقب نشینی تاکتیکی آلمانیها شدند. آتش مداوم بیست هزار توپ شوروی که به ابتکار ژوکف مستقر شده بودند امکان نداد که فرمانده ارتشهای آلمانی که خود را در دام دیده بود به موقع و سرعت بتواند نیروهای خود را از مخمصه نجات دهد و به موضع تازه عقب بکشاند . عقب نشینی آلمانی ها تنها پس از ازدست دادن پانصد هزار سربار(کشته ، مجروح و اسیر ) و بیش از نیمی از تانکها میسر شد و این تلفات سنگین مانع از آن شد که نیروهای آلمانی پس از عقب نشینی از صحه، امکان حمله متقابل به دست آورند. کارشناسان و مورخان نظامی نوشته اند که نبرد کورسک را توپهای شوروی بردند.
    
چند عکس ازصحنه نبرد « کورسک »
چند عکس ازصحنه نبرد « کورسک »
60 هزار میلیشیا در افغانستان که به اظهار کرزای بدتر از طالبان عمل می کنند
کرزای
کرزای
حمید کرزای رئیس جمهور افغانستان 12 ژوئیه 2004 اعلام کرد که میلیشیا (افراد مسلحی که تابع سران محلی معروف به « وار لرد » هستند) بدتر از طالبان عمل می کنند و باید خلع سلح شوند.
     کرزای گفت که در پی تعویق شش ماهه انتخابات، از اکتبر سال جاری به آوریل سال بعد ، نخستین گام دولت باید خلع سلاح میلیشیای محلی باشد که شمار آنان در افغانستان 60 هزار تن برآورد شده است و تا آوریل آینده دست کم هفتاد درصد آنان باید کنار بروند و در این زمینه در حال مذاکره با آمریکا، ناتو و سازمان ملل است.
     به اظهار کرزای، نخست طالبان در ثبت نام واجدین شرایط رای دادن اخلال کردند و در چند مورد دست به قتل و آدمربایی و تخریب زدند و سپس میلیشیای محلی وابسته به سران مناطق وارد عمل شدند و بدتر از آنان رفتار کردند به گونه ای که کسی جرات ثبت نام ندارد.
    کرزای گفت که وجود میلیشیا و ارتش های کوچک محلی متعلق به سران مناطق مانع از انجام برنامه های دولت، مخصوصا مبارزه با فساد و عمران کشور می شود و کارشکنی همین میلیشیا باعث شده است که نتوان در کارنامه دولت افغانستان بیش از نمره « دی » وارد ساخت که قابل قبول نیست. من بیش از این نمی توانم میلیشیای خصوصی را تحمل کنم؛ زیرا این افراد حیات مردم را تهدید می کنند و دست از ارعاب بر نمی دارند و تا فعالیت آنان ادامه داشته باشد پیشرفتی حاصل نخواهد شد.
    کرزای که از حکومت او دو سال و نیم می گذرد افزود که دولت آمریکا باید از تجربه افغانستان بهره گیری کند و در عراق امکان ادامه حیات به میلیشیا و افراد مسلح که اطراف سرشناسان را گرفته اند ندهد. با وجود این، کرزای گفت که نمی خواهد با سران مناطق با خشونت رفتار کند و سیاست او در این زمینه تا کنون بر مدارا با آنان استوار بوده است.
    اصحاب نظر را عقیده بر این است که استفاده از پیمان کاران آمریکایی برای اقرار گرفتن از دستگیر شدگان و افراد در معرض سوء ظن در افغانستان بر پیچیدگی اوضاع افزوده است زیرا این پیمان کاران با فرهنگ افغانها آشنا نیستند . رفتار آنان باعث شد که ماموران افغان اخیرا سه پیمان کار را که زندان اختصاصی ایجاد کرده بودند بازداشت کنند. انفجار مرگبار اخیر هرات هم برپیچدگی اوضاع افزوده است. سابقه کار نشان می دهد که سران مناطق افغانستان را که سالهاست عملا خودمختار بوده اند و مورد حمایت مردم محل هستند نمی شود تهدید کرد و انتظار واکنش نداشت و اظهارات کرزای نوعی تهدید غیر مستقیم آنان بوده است. باید کاری کرد که در افغانستان از جنگ داخلی جلوگیری شود که اگر درگیر شود پایان آن قابل پیش بینی نیست. وضعیت عراق افغانها را روشن ساخته است.
     ثبت نام قبلی از رای دهندگان کاری است زائد که نباید به اقتباس از آمریکا که وضعیت دیگری دارد، در افغانستان عقب افتاده، از میان هزار کار واجب، تنها سراغ ثبت نام قبلی رای دهندگان و کارت انتخابات می رفتند.
     برای مسئله افغانستان باید راه حل افغانی پیدا کرد.
    
چرا با همه نیرو سراغ بن لادن نمی روند؟!
باب هربرت مفسر آمریکایی در تفسیر 12 ژوئیه خود نوشته است که پس از نزدیک به سه سال، اینک مسلم شده است که دشمن واقعی آمریکا بن لادن و القاعده است و می دانند که بن لادن و دستیاران نزدیکش در نقطه ای در مرز افغانستان و پاکستان پنهان شده اند. تعجب در این است که با داشتن این اطلاعات ، چرا با همه نیرو به آنجا حمله نمی کنند و کلک کار را نمی کنند.
     عملیات عراق و افغانستان وقت تلف کردن است. باید نخست سراغ بن لادن رفت که وزیر امنیت وطن ( آمریکا ) گفته است که ممکن است در انتخابات آمریکا اخلال کند و حتی برای نخستین بار در تاریخ آمریکا مجبور شوند این انتخابات را به تعویق اندازیم.
    
جان کری و جان ادواردز: چرا به جورج بوش اختیار جنگ دادیم؟
یکشنبه شب11 ژوئیه 2004 جان کری و جان ادواردز نامزدهای ریاست و معاونت جمهوری آمریکا در انتخابات دوم نوامبر( 12 آبان ) از حزب دمکرات در کنار هم در برنامه مجله تلویزیونی سی بی اس معروف به « سیکستی مینیتز » شرکت کردند. از هر دو سئوال شد شما که از تصرف عراق انتقاد می کنید و آن را یک اشتباه می خوانید چرا در سنا به درخواست جورج بوش مبنی بر کسب اختیار جنگ رای مثبت دادید. این دو در پاسخ گفتند: وقتی رئیس جمهوری با ارائه گزارش « سیا » و تاکید خود او بگوید که صدام حسین با القاعده همدست است و دارای سلاحهای شیمیایی و مواد لازم برای تولید اسلحه اتمی است و می خواهد آنهارا برضد آمریکا بکار برد، کدام سناتور می تواند ریسک کند و رای ندهد. رئیس جمهور قاعدتا یک شخصیت موثق ، معتبر و قابل اطمینان است و ما نمی توانستیم گزارش او را باور نکنیم، تازه ما رای دادیم که جنگ، آخرین راه حل قضیه باشد. نخست، راههای دیگر باید می رفتند و اگر نتیجه بخش نبود به جنگ متوسل می شدند. اخیرا ثابت شده است که گزارش سیا نادرست بوده است . مسئول همه سازمانهای اجرایی از جمله « سیا » رئیس جمهور است. « سیا » نباید به رئیس جمهور دروغ می گفت.
    
برخی دیگر از رویدادهای 13 جولای
  • 1822:   استقلال طلبان یونان در تنگه ترموپیل نیروهای عثمانی را شکست دادند.
  • 1854:  
    جورج ایستمن George Eastman موسس کارخانه کداک در رچستر ایالت نیویورک به دنیا آمد و 78 سال عمر کرد. وی مخترع حلقه فیلم ( فیلم انعطاف پذیر) ،پلیت خشک ،دوربین کداک( دوربین کوچک و قابل حمل) ، و عکس متحرک ( فیلم ) است.
  • 1878:   دولتهای بزرگ اروپایی بر نقشه تازه بالکان که خود ترسیم کرده بودند صحه گذاردند و به این ترتیب، برای عثمانی در بالکان جایی جز آلبانی باقی نماند. بلغارستان نیر استقلال داخلی یافت و قرار شد که در آنجا از جانب عثمانی، فقط یک فرماندار کل باقی بماند.
  • 1911:   انگلستان و ژاپن پیمان اتحاد خود را برای چهار سال دیگر تمدید کردند.
  • 1963:   جمهوری خلق چین دولت آمریکا را متهم کرد که می کوشد روابط چین و شوروی را زهرآگین کند.
  • 1971:   ده تن از افسران ارتش مغرب (مراکش) از جمله یک ژنرال معروف که بر ضد پادشاه این کشور توطئه کرده بودند تیر باران شدند.
  • 1976:   نمایندگان 12 دولت که در پاریس اجتماع کرده بودند به توافق رسیدند که از سال 1989 در منطقه قطب جنوب به اکتشاف و استخراج مواد معدنی بپردازند.
  • 1979:   از 23 تیر ماه 1358 سازمان رادیو ـ تلویزیون دولتی ( صدا و سیما ) دارای یک شورای عالی مرکب از محمد موسوی ، محمد خاتمی ، صادق قطب زاده ( مدیر عامل )، عبدالرحیم گواهی و ابراهیم پیراینده شد.